Ученици

700 седмокласници отпадат в Пловдив област

Около 700 седмокласници в Пловдивска област вероятно ще отпаднат от системата на образованието, след като по новия закон това лято завършиха основно образование. Те не са подали документи за прием в профилирани и професионални паралелки и към момента не са класирани никъде.

Министерството на образованието и науката обаче е пратило указание в цялата страна, че трябва всички ученици да бъдат обхванати и наесен да са в клас. В тази връзка от Регионалното управление по образованието вече са изпратили на училищните директори и кметовете поименни списъци с незаписаните тийнейджъри.

„Те са предимно от малцинствата. След получаването на диплома за основно образование тези деца губят мотивация да учат по-нагоре”, обясни шефът на комисията за прием след 7. клас Рангел Райчев. В управлението обмислят мерки, които да върнат тези ученици на чина. Междувременно училищата и общините ще имат ангажимент да ги обходят от врата на врата, както обикновено се процедира с първолаците, за да бъдат обхванати. Това се налага, защото по закон те са в задължителната възраст за обучение, у нас тя е 16 години и на практика съответства на завършен 8. клас. След влизането на новия закон, с който основно образование вече се взима след 7. клас, се получава това разминаване. За децата от малцинствата досега голям стимул да довършат осми клас бе да вземат дипломата, която им дава право на шофьорски курс. Новите правила даже са добре дошли за тях, защото ако нямат намерение да продължат да учат средно образование, основното им е съкратено с една година.

От около 130 седмокласници в СУ „Найден Геров” в Столипиново в разпространения списък са 65 деца. От тях обаче 42 са започнали обучение по друг учебен план за професия още в шести клас и автоматично продължават професионалната подготовка в осми. Така на практика за тях този проблем с отпадането не стои. Други 20 са с двойка за годината и им предстоят поправителни изпити. Чак след това ще имат право да кандидатстват. От школото издирват под дърво и камък момче от 7 А клас, за което не се знае къде е. То обаче също не е типичният случай, защото е повтаряло години и вече е надхвърлило 16-годишна възраст.

В училища в региона също вече са задействани мерки за привличане на децата обратно в училище. В ОУ „Христо Ботев” в Стамболийски има 207 деца от подготвителна група до 8. клас, като 90% от тях са от ромската общност. Трима седмокласници към днешна дата не са кандидатствали. От школото пращат уведомителни писма на родителите, че имат право да се включат в трето класиране между 11 и 13 юли. Учители ще посетят семействата и на място, за да ги убеждават да не оставят децата у дома.

В ОУ „Васил Левски” в село Караджово, където също има много тийнейджъри от ромския и турския етнос, свършили работата предварително. В поредица срещи с родителите ги агитирали да не позволяват децата им да отпаднат.  По време на кампанията за подаване на документи с училищния автобус извозихме седмокласниците и родителите до двата центъра в Садово и Пловдив, разказа директорката Красимира Благоева. Цялата паралелка вече е приета – част от децата се ориентирали към пловдивски училища, други избрали Селскостопанската гимназия в Садово.

Директори ще търсят и други стимули да привлекат седмокласници, като така едновременно ги обхванат и попълнят останали рехави паралелки, за да не бъдат закрити. Една от прилаганите досега хватки е да се помага с карти за транспорт от село. Гимназията по дървообработване например осигурява средствата за тях с ежегодни коледни и великденски търгове на изделия, изработени от учениците. По решение на началника на РУО Иванка Киркова това лято ще се закриват паралелки чак след трето класиране, за да се дадат максимално възможности и на децата, и на учебните заведения.

Това, че вече няма да има осмокласници в основните училища, ще ощети бюджетите на селските учебни заведения, тъй като ще ги остави с паралелка по-малко. Директорите обаче разчитат на намерението на МОН да промени системата на финансиране.

Източник: marica.bg