Моментът, от който се страхувате цяло лято, вече е съвсем близо. Да, време е да се разделите с порасналия малчуганин, който се отправя към класната стая.

Преди да облечете детето в защитно облекло и да напълните раницата му с храна като за цяла седмица, не забравяйте, че има по-добри начини да се подготвите за 15 септември.

Събрахме няколко идеи, одобрени от експерти, които да преведат безболезнено вас и бъдещия първокласник през първия изтощителен учебен ден.

1. Никога не е рано за училищна обиколка

Дори за възрастен, запознанството с ново място, може да бъде притеснително, пише „Хъфингтън пост“. Само си представете колко неприятно може да бъде това за вашето дете. За щастие, обиколки са позволени. През цялото лято в училищата има дежурни учители, които могат да покажат на вас и бъдещия ученик къде ще бъде класната му стая, гардеробчето, лавката и т.н.

2. Адаптирайте децата към училищен режим

Голяма промяна в рутината може да провали всеки. Предварителното адаптиране на малчуганите към новите им графици може да облекчи много тревожност. Проблемът: те са прекарали месеци в гъвкава лятна схема.

Ако не сте от майките, които будят децата си в 7:30 и лятото е важно да започнете да коригирате графика преди началото на училище.

Обяснете на децата си какъв ще е новият им режим и измествайте графика им с по 15 мин. на нощ.

Регулирайте също и времето за хранене спрямо голямото междучасие. Дори и да сте свикнали с реакциите на децата ви, когато са гладни, това не означава, че и учителите им трябва!

3. Решете проблема с тоалетната

Напълно естествено е малчуганите да се притеснявате и за тази част от училищното им ежедневия. В края на краищата, риск от инцидент винаги съществува.

Все пак, можете да облекчите тревогата. Ако децата ви имат чести проблеми с тоалетната, предупредете учителя и измислете с децата план за действие в случай на нужда.

4. Не чакайте първия учебен ден, за да запознаете детето със съучениците

Няма значение колко пъти уверявате детето, че ще си намери приятели, за по-срамежливите притеснението остава. Не чакайте първия учебен ден, за да запознаете децата. Присъединете се или организирайте срещи за игра с бъдещите съученици преди първия ден. Така те ще срещнат приятелско лице в големия ден.

5. Заредете го с увереност и достатъчно моливи

Ето една лесна стъпка да успокояване на вашето дете: излезте и купете заедно няколко ученически пособия. Да имаш нова специална „екипировка“ може да бъде наистина ключово за този важен ден.

6. Разширете списъка с книги за четене

Правилната книга може да помогне на нервно дете да пробие тези първите тръпки. В секторите за детска литература има цели рафтове с книги посветени на герои, които преодоляват сходни и дори същите премеждия.

7. Дайте му мил спомен от дома

Ако детето ви все още е нервно за първия ден далеч от дома, позволете му да вземе частичка от него със себе си, пише vesti.bg. Талисман от дома – независимо дали е снимка на теб, брат му или дори на кучето – може да изглади нервите. Залепете я на задната корица на тетрадката, така че да може да я види, ако се нуждае от това.