Ученици

67 762 заявления за матурата по български и литература

Tочно 67 762 са заявленията за явяване на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 17 май, предаде БТА, като цитира шефа на на дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ в Министерството на образованието, младежта и науката Евгения Костадинова.

Датата на изпита е 17 май. Два дни по-късно, на 19 май, са матурите по втория предмет по избор. Държавните зрелостни изпити по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май.

За явяване на втори държавен зрелостен изпит са подали заявления 71 771 дванадесетокласници, а за явяване на трети – 772. Разминаването в цифрите идва от факта, че втора матура се канят да държат и доста от скъсаните миналата година, за да могат най-сетне да се дипломират.

Най-предпочитаният предмет и през тази учебна година е географията и икономиката, като броят на желаещите е над 8000 по-малко в сравнение с предишната година – или тази година е по-малко от 25 000.

Генерирането на тестовите задачи по български език и литература ще стане в самия изпитен ден, с което се цели да не изтече предварително информация както се случи миналата година. След като компютърът изтегли нужните 40 въпроса, вече сглобената матура ще бъде качена на сайта на МОМН и защитена със специална парола. 41-ят въпрос пък ще бъде изтеглен не между три теми, а 30.

Още по темата