Институции

66% от учениците нямат ограничения за ползване на Интернет

Приблизително 66% от подрастващите нямат никакви ограничения от родителите си да ползват интернет. Това посочват резултатите от проучване на корпорацията Майкрософт, проведено в 12 европейски държави. Броят на анкетираните в проучването ученици е 14 000. Данните бяха съобщени от г-н Огнян Киряков – управляващ директор на Майкросфт България, по време на пресконференция, проведена на 09 февруари – Световният ден за безопасен интернет, по повод началото на общоевропейската кампания за безопасно използване на интернет от подрастващите, озаглавена „Мисли преди да ка4и6”.

 

Световният ден за безопасен интернет и кампанията са част от една инициатива.

 

Г-н Киряков съобщи още, че според проучването, половината от децата и тийнейджърите считат за напълно безопасно да споделят лична информация онлайн, всеки осми тийнейджър съобщава напр. домашния си адрес в блоговете или сайтовете за запознанства, без да се замисля и почти две трети от децата и младежите са се запознавали с някого чрез компютъра си от любопитство. Учениците също така не се притесняват и че могат да бъдат подложени на тормоз или да бъдат публично унизени, като публикуват в интернет свои и чужди снимки.

 

Според г-н Киряков отговорността е на всички, включително и на родителите, които трябва да знаят, че свободният достъп до интернет може да бъде също толкова опасен, колкото и реалният живот, като коментира: „Пълният контрол не е адекватно решение, когато говорим за възпитанието на младите хора, но тук е ролята на възрастните, които трябва да познават опасностите и да подготвят децата си”.

 

Подробности за резултатите от проучването, както и за кампанията са публикувани тук в Techer.bg.