Учители

65% от учителите у нас са били жертва на насилие

65% от учителите у нас са били жертва на насилие. Това съобщи шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на дискусия посветена на младите педагози, която се проведе в столичното 119 – о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“. Глад за 39 хил. учители се очаква след седем години, добави още тя.

Такева обясни още, че в момента 20 хил. студенти следват педагогика, но дори и всичките те да влезнат в класните стаи, няма как да покрият дефицита от кадри. Такева съобщи още, че 98% от преподавателите у нас са с магистърска степен на образование, а 12% има диплома за второ висше. Шефката на СБУ засегна и въпроса за неправителствените организации. Тя заяви, че е крайно време да се въведе ред за тяхното допускане в училище, защото влизали по всяко време на денонощието и искали учителите да изпълняват задачите им.

Както Teacher.bg вече писа, миналата година до директорите в столицата беше спуснато указание, което гласеше, че посещенията в училище, извън представителите на държавна власт, следва да се осъществяват след подкрепа на министъра на образованието и/или на началника на Регионалното управление по образование в София.

3500 млади учители са влезнали в класните стаи през настоящата учебна година, съобщи от своя страна синдикатът Оля Ангелкова. Тя обясни, че са необходими реформи, така че младите хора да бъдат привлечени към учителската професия. На първо място Ангелкова заяви необходимостта от достойно заплащане, след което добрите условия за труд, модернизиране на училищата и др.

Източник: monitor.bg