Ученици

63 199 деца трябва да влязат за първи път в училище наесен

В първи клас за учебната 2013/2014 г. по план ще трябва да бъдат записани 63 199 ученици, от които 48 992 завършили детските градини и 14 207 от предучилищните групи в училищата, съобщи пред БТА министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

Реалният и точен брой на първолаците обаче няма да може да се определи. Това е трудно дори и след започване на учебната година, тъй като може да има деца, които заминават да живеят в чужбина или пък бройката да бъде увеличена от такива, които са записани на шест години.

Трябва обаче да има система за децата, заминаващи в чужбина, чрез която да се проследи дали те посещават там училище и това може да стане чрез интернационалните програми, каза образователният министър.

Проф. Клисарова припомни, че през учебната 2012/2013 г. първокласниците са били 65 677 и така са запазва трайна тенденция за децата в първи клас.

Според образователния министър трудно би могъл да се организира електронен прием на първокласниците в цялата страна, но отбеляза, че в Бургас има вече електронно записване за първи клас.

снимка: Георги Димитров/нетинфо