Институции

6290 наши студенти учат във Великобритания

Абитуриентите да излизат от гимназия с два западни езика, различни от майчиния си. Въвеждането на такъв стандарт в Европа предвижда програмата „Хоризонт 2025“. Това съобщи координаторът по международния проект „Световно образование“ Ирина Христова. Идеята е до 2025 година училищата в Европа да въведат този модел.

6290 български студенти следват във Великобритания, а 2080 кандидати са подали документи само за учебната 2018 – 2019 година, които се възползват от запазеното финансиране след Brexit. Прогнозите до момента показват, че и през 2019 – 2020 година Обединеното кралство ще продължи политиката със студентското кредитиране, обясни Христова. Тя добави още, че въпреки Brexit Шотландия е взела официално решение да запази безплатното обучение за студенти за учебната 2019 – 2020 година.

Към момента по данни на Асоциацията на британските университети там следват общо 1335 българи. Тепърва се очаква решението за приема на Англия, в която учат 4640 нашенци, както и на Уелс, където БГ студентите са 310. Нова система за кандидатстване е въвела Франция за предстоящата учебна година в държавните университети. Студентите ще могат да подават документи в 10 вуза, като ще получават отговор от всеки от тях, а не, както досега, само от един. Срокът за кандидатстване е 13 март. За последната учебна година 1476 българи са започнали обучение във Франция. Дания пък вдига летвата за вход.

Завишени изисквания ще има към нивото на владеене на английски език, както и на хорариума часове по физика и математика за инженерните специалности. Крайният срок за подаване на документи е 15 март. Кандидат-студентите и техните родители ще могат да се запознаят с всички новости и важни моменти около кандидатстването в чужд ВУЗ този уикенд по време на изложението „Световно образование“, което ще се проведе в хотел „Маринела“. В събитието ще вземат участие над 80 образователни институции. За посетителите ще има бонус. Те ще получат финансов наръчник за кандидат-студента с информация за разходите за обучение и възможностите за финансиране на образованието в Европа, Азия, САЩ, Канада, Австралия.

Източник: monitor.bg