Ученици

62 121 ученици на матура по БЕЛ

В 8:00 ч утре започва матурата по Български език и литература за учениците от 12-ти клас, информират от МОМН.

Държавните зрелостни изпити у нас се организират от 2008 г. Задължителните матури са две – по български език и литература, и по учебен предмет по избор от предметите – математика, чужд език (английски, испански, италиански, немски, руски, френски език), философски цикъл, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще е на 23 май от 8:00 ч. Mатурите по желание (от изброените горе) могат да се държат на някоя от датите 27,28 и 29 май.

Мястото на изпитите ще са 653 училища в страната. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали на територията на съответното населено място ще е на случаен принцип, в зависимост от съответния учебен предмет.

62 121 зрелостници ще се явят на изпит по БЕЛ, а на втората задължителна матура – 63 960. Според предварителните заявки, броят на тези, които ще държат допълнителнна матура са 524.

Сред подалите заявление за полагане на матури са и 152 зрелостници със специални образователни потребности.

Изпитният вариант за матурата по БЕЛ ще се генерира утре в МОМН в присъствието на медиите – от 4:30 до 4:45 часа. Сглобяването на изпитния вариант и адаптирането му за брайлиране ще е от 4:45 до 7:00 часа. От 9:00 до 9:15 ч. ще бъдат обявени изтегленият автор и творбата за матурата по БЕЛ, но не и темата,по която ще пишат зрелостниците.