Институции

61% знаят, че техникумите гарантират добра работа, но не ги избират

61% от българите смятат, че професионалното образование и обучение осигурява по-добра и доходоносна работа. Близо 70% от обучаващите се в професионални гимназии в България са били наясно с възможностите, които предлага този вид обучение, преди да го запишат.

Това е с 10% повече от средното за страните членки в ЕС, според данни на Европейския център за развитие на професионалното образование и обучение (CEDEFOP), представени по време на конференцията „Професионалното образование и обучение – предпочитан избор“. Тя бе организирана от Министерството на образованието и науката и е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Професионалното образование излиза извън рамките на училищното обучение и може да даде умения за работа на всеки, независимо от възрастта. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева на откриването на форума. „Новите компетенции като дигитална и медийна грамотност и предприемачество трябва да се придобиват и надграждат цял живот“, каза тя и добави, че този тип обучение има както икономически, така и социален аспект.

Според Сачева до десет години част от професиите ще изчезнат и ще бъдат заменени с други, които в момента не съществуват. Голямото предизвикателство пред образователните системи е да създават гъвкаво и адаптивно на времето образование, което да дава нови умения, убедена е заместник-министърът.

Зам.-министърът подчерта, че времето, в което човек е можел да работи по 20-25 години на едно място, е отминало. „Бъдещите поколения ще трябва да добиват нови компетентности, защото вероятно ще трябва по-често да се преквалифицират. Затова ролята на професионалното образование не е само да дава възможности за учениците, но и за завършилите“, допълни тя.

Професионалните училища имат приобщаваща функция и могат да се включат активно в борбата с отпадането от училище. Те трябва да са връзката на хората с живота и да отговорят на високите им очаквания, обясни Сачева.

Думите й бяха подкрепени от заместник-началника на отдел “ Професионално образование и обучение, дуално обучение и обучение на възрастни“ към Директората по заетост, социална политика и свързване на ЕК Жоао Сантош.

По думите му, 80% от хората с професионална квалификация намират и започват работа до шест месеца. „Никой не трябва да разчита на квалификация, която е получил в миналото. Живеем във време, в което това се учи цял живот“, заяви той и призова за по-голяма информираност в страните членки за възможностите, които дава професионалното обучение.

Източник: news.bg