Училища

600 училища получават пари по програмата “На училище без отсъствия“

Повече от 600 училища – държавни и общински ще получат средства, с които да изплатят лекторските часове на заместващи учители, показва справка на МОН от 1 септември до 31 октомври 2013 г., пише „Сега“.

Около 260 000 лв., ще получат общинските училища. За учебните заведения, чиито принципал е просветното министерство, са одобрени над 27 000 лв.

Три спортни училища – в София, в Русе и във Варна, са одобрени да получат средства – едва 853 лв. 16 са земеделските гимназии, които ще бъдат стимулирани да осигуряват заместващи учители. За тях са предвидени близо 4000 лв.

Средствата се изплащат по модула „Без свободен час“, който е част от националната програма „На училище без отсъствия“, уточнява „Сега“. Тя е с бюджет 1 млн. лв за една година.

Кандидатстването за финансиране се прави на всеки два месеца в съответния РИО.

Запълването на свободните часове създава условия за по-добро усвояване и осмисляне на учебния материал, категорични са от МОН. Програмата има и социална цел – по този начин се осигурява заетост, макар и временна, за безработни учители, възпитатели и педагогически специалисти.

Очаква се отчетът за изпълнението на програмата. Успех ще бъде отбелязан, ако в нея са се включили 900 държавни и общински школа, в които 20 000 учители са провели 130 000 учебни часа.