60 000 деца са извън училище, прибират ги със зонов подход

60 000 деца са извън училище, прибират ги със зонов подход

Над 60 000 са децата, за които няма информация дали са в чужбина, пътуват ли с родителите си из страната или са някъде другаде. За да сработи механизмът за справяне с едно такова предизвикателство, ние сме ангажирали учителите, като е много ценна помощта на общините. Това заяви на традиционната среща на Националното сдружение на общините в курорта „Албена“ просветният министър Красимир Вълчев.

Възприели сме т. нар. зонов подход на териториална компетентност и отговорност, като идеята е за установяването на всяко дете, което не е в училище, допълни той. Ако никоя друга система не засече детето, ще се търси съдействие от НАП, Инспекциите по труда и други институции, които чрез родителите да дават информация и за децата им, пише “Монитор”.

„За да постигнем успех в задачата, която сме си поставили и да приберем всички деца в училище, е необходимо да свържем информационните системи на всички институции, за да не става така, че на 10 години те да са като емигранти в собствената си страна“, каза още Вълчев. Все още имало деца, които не са включени в системата на образованието и те с основно от т. нар. рискови групи. МО ще изработи и общ механизъм с МТСП за въздействие и на семействата от социално слави или проблемни групи, за да не отпадат децата в ранна възраст от системата на образованието.

Над 70 млн. лева се дават на такива семейства. Акцент ще бъде и изучаването на българския език от детската градина, за да не се стига до отпадане още в пети клас, когато поради недоброто му владеене им е трудно и отпадат рано. Масово се злоупотребява и при деца с увреждания и ТЕЛК, които не подлежат на санкции. Заради финасирането се прави и т. нар. фиктивно присъствие в училищата, като по този начин се саботира системата.

Източник: actualno.com

Коментари във Facebook