Ученици

6 родни математически таланта представят България на Всерусийската олимпиада

Шест български математически таланта ще се състезават с близо 50 отбора от територията на цяла Русия, а освен това ще срещнат конкуренция и в лицето на Китайския математически екип. Любослав Панчев – 11 клас, СМГ; Светозар Станков – 12 клас, СМГ; Александър Макелов – 11 клас, ПМГ-Бургас; Галин Статев – 12 клас, НПМГ-София; Светослав Караиванов, НПМГ-София и деветокласникът Рафаел Рафаилов от СМГ, ще участват на Националната руска олимпиада, която ще се проведе в град Кисловодск, като ще започне на 21 април и ще продължи до 27 април.
 
Явяването на Българския олимпийски отбор на състезанието в Русия е част от подготовката на учениците за предстоящата Световна математическа олимпиада през месец юли, тази година, в град Бремен, Германия.
 
Новината беше оповестена на 14 април по време на съвместна пресконференция на Националния отбор по математика и ПОК „Доверие”. На нея акад. Стефан Додунеков – председател на Управителния съвет на Съюза на българските математици Даниела Петкова – главен изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на ПОК „Доверие” представиха състава на Националния отбор по математика, който ще защитава честта на България на Всерусийската олимпиада.
 
ПОК „Доверие” е генерален спонсор на участието на Българския отбор във Всерусийската Олимпиада. За първи път компанията е учредила награден фонд, като е подготвила за децата парично отличие в размер на 3000 лв. Средствата ще бъдат разпределени под формата на отделни награди между победителите в Олимпиадата. 1 500 лв. ще си разделят участниците, спечелили първо място; за класиралите се втори са предвидени 900 лв., а третите финалисти ще получат общо 600 лв. На руската олимпиада не се връчват медали и материални награди, а отличия. “Изпълнени сме с увереност, че нашите участници ще се върнат с награди. Дори да не спечелят, което не пожелавам да се случва, ние няма да си спестим тези средства, а ще ги дарим на училищата, които са помогнали да имаме такива представители на световните състезания в сферата на математиката”, заяви Петкова. По думите й, пенсионният фонд ще дари на отбора 15 000 лв. по повод 15-ата си годишнина.
 
От 2004 г. досега, българският отбор е спечелил общо 22 отличия на Всенародната олимпиада, като само за миналата година родните състезатели се завърнаха с 6 грамоти. От 2004 г. досега три години Американска фондация за България подпомага националния отбор по математика, следващите 3 г. – ПОК “Доверие”. Следващото събитие, което пенсионно-осигурителната компания ще подкрепи, е 21-ото издание на Международната олимпиада по информатика, което 20 години след първото издание на този конкурс ще се проведе в България – а именно в Пловдив.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/