Ученици

6% по-малко затлъстели ученици след забраната за чипса

Затлъстяването сред учениците намалява в последните пет години, след като с наредба от края на 2014-а чипсовете, безалкохолните и храните залъгалки бяха забранени в училищните бюфети. Това показва проучване на Националния институт за опазване на общественото здраве и анализи. От него става ясно, че затлъстяването при децата на 7-9 години е намаляло от 18.5% на 13.2%, а при учениците на 14-18 години от 7.9% на 5.6 на сто. При тези между 10- и 13-годишна възраст се установява задържане в честотата на затлъстяването.

Въпреки това, диетолозите смятат, че е необходимо учениците да спортуват повече и да се движат, за да влязат в нормите на доброто здраве по отношение на теглото. Проучването показва още, че само 36.5% от учениците на 10-18 години са физически активни почти всеки ден. Всяко трето дете спортува рядко или въобще не се занимава със спорт, като делът на момичетата е близо 2 пъти по-висок от този на момчетата. Останалите се излежават пред телевизора или убиват времето пред компютъра повече от пет часа на ден.

Над 40% от децата съобщават, че не спортуват, тъй като нямат желание, но 25% от тях, защото нямат условия за това на близко разстояние. Оказва се, че в много училища в страната няма адекватна организация на часовете по физическо възпитание и те не осигуряват нужното ниво на двигателна активност, показва проучване. В значителен брой общообразователни училища часовете по физическо възпитание и спорт се провеждат нередовно.

Независимо че училищното хранене беше подобрено през последните години във връзка с прилагането на наредбата на МЗ с изисквания за здравословно хранене в училищните столове и бюфети и програмата „Училищен плод”, в тях се хранят учениците от 1 до 4 клас и много малка част от 5 до 7 клас. Оказва се, че децата харесват храната, но не им харесва старото и очукано обзавеждане и неприветлива обстановка, установява проучването.

Източник: monitor.bg