Училища

6 нови дуални паралелки пускат 4 професионални гимназии в Пловдив

6 нови паралелки с дуално обучение пускат 4 професионални гимназии в Пловдив за учебната 2018/2019 година. Предвижда се в 11 и 12 клас учениците да имат няколко дни в седмицата практика в компаниите, а в останалите – теория, съобщиха от община Пловдив.

„Тези паралелки дават сигурност за това, че децата могат да започнат да работят веднага, след като завършат. Някои от тях могат да работят в компаниите и по време на своето обучение в 11 и 12 клас. Родителите трябва да знаят, че дуалното обучение в Пловдив се осъществява в тясното сътрудничество между община Пловдив, училищата с подкрепата на бизнеса, част от компаниите са световни лидери в своята област“, посочи кметът Иван Тотев.

В Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров” това ще бъде третият поред прием, а следващата година предстои сключване на договори с бъдещите единайсетокласници по специалността „Машини и системи с цифрово програмно управление“, зад която стоят 11 компании. За втора година има обявен прием за дуална паралелка в областта на автотранспортната техника в ПГ по транспорт, като 3 фирми са заявили подкрепата си. 26 ученици очакват в Професионална гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ). Най-новото общинско училище – Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ обявява 3 нови паралелки с дуално обучение – мебелно производство, тапицерство, декораторство и реставраторство на мебели и полиграфия, като последната е единствена дуална в България. Това е и първата паралелка в Пловдив, при която инициативата е дошла от 9 местни бизнес компании в печатарството.

По 3000 лева целева подкрепа за кампанията по набиране на ученици на всяка паралелка осигурява Община Пловдив. Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“, Професионална гимназия по електротехника и електроника, Професионална гимназия по транспорт „Гоце Делчев“ и Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“ очакват своите бъдещи ученици от 20 до 26 юни, за да подадат документи.

Източник: monitor.bg