Училища

59-то СУ – училището с отворени врати за всекиго

След случая в Благоевград, където директорка публично обяви, че няма да записва деца от ромски произход в училище – пример на другия полюс.

В 59-о училище в столичния квартал Малашевци директорът и учителите приемат нежелани другаде деца. Там 90% от учениците са роми, има и 9 деца от Афганистан и Иран, които през есента ще прекрачат училищния праг.

Към момента учениците са 270. Учебната година там започнали и 24 деца бежанци. 9 останали, а останалите заминали със семействата си.

Училището е обявило прием на две паралелки в първи клас. Има интерес обаче само от 23 деца – всички ромчета, въпреки че според данните 84 деца от квартала би трябвало да се запишат във „Васил Левски“.

Директорката разбира мотивите на родителите, но съвместната работа на местните деца с мигрантите показва, че повод за притеснение няма, пише Bulgaria ON AIR.

12-годишната Магдалена е в 59-о училище вече 6 години. Свикнала е, близо ѝ е до вкъщи и е намерила много нови приятели. В класа на г-жа Калина Антонова има едно момче от Афганистан и едно дете, което е етнически българин.

А от новата учебна година 59-о училище ще учи децата и на занаят.

Източник: dnes.bg