Институции

5000 студенти на бригада в САЩ

Около 5000 наши студенти ще стегнат куфарите тази година и ще заминат на бригада в САЩ. Това съобщиха за „Монитор“ от програмата Work and Travel, която изпраща курсистите отвъд Океана през летния сезон. Топдестинациите са Аляска, Мейн и Keйп Код. Студентите ни се трудят предимно в сферата на хотелиерството.

Най-често младежите работят като камериери, сервитьори, продавачи в магазини, работници в увеселителен парк. Традиционно най-добрите оферти са тези, при които имат бакшиш. Заплащането варира от 8 до 12 долара на час, обясниха още от Work and Travel. Продължителността на програмата е 4 месеца, като след края на работния период студентите имат право още един месец да пътуват из Щатите. Това е т.нар. туристически престой, след като те са свършили работа. През това време те могат да видят Ню Йорк или Ниагарския водопад.
Единични са случаите, при които курсистите, заминали на бригада, не се връщат обратно и остават в Щатите, обясниха консултантите от Work and Travel. Тoва може да се случи, ако студентите се запишат да учат в американски университет, ако се оженят или омъжат по време на престоя за американци или пък кандидатстват за туристическа виза и бъдат одобрени.

Право да заминат да работят отвъд Океана имат само студентите, които следват редовно. Затова ако бъдещите висшисти имат желание да заминат на бригада в САЩ, трябва добре да обмислят каква форма на обучение да запишат, защото ако изберат задочна, няма да могат да работят в Щатите през лятото.

Още преди Америка да избере Доналд Тръмп за президент през ноември миналата година хиляди студенти се вълнуваха какво ще се случи с възможността да работят и пътуват отвъд Океана по време на лятната си ваканция. Причината е, че според официални документи от предизборната кампания на Тръмп ще бъдат прекратени J-1 програмите. Това на практика означава, че българските студенти няма да имат възможността да се обучават или да работят на територията на Съединените щати. В крайна сметка обаче сезон 2017 ще има.

Източник: monitor.bg