Училища

5000 места не стигат за ясла в София

Излезе първото класиране за детски градини и ясли в София. Към момента свободните места за яслите, т.е. за децата, родени през 2016 г. или 2017 г., са 3572, а за първа група в детските градини – 3228 места.

Според Общината София има голям напредък в осигуряването на места в детските градини – 90% е обхватът на децата между 3 и 6 години, а на тези между 5 и 6 – 100%. Родителите обаче са на мнение, че местата са недостатъчни, групите са препълнени и единственото решение е строеж на нови градини. Според системата за прием на деца в детските градини и ясли има близо 3500 свободни места, но много родители се оплакват, че не могат да запишат децата си там, където да им е удобно и им отнема много време, за да пътуват сутрин и вечер до градината.

Мария Минчева от дирекция „Образование” към Столична община обясни, че ако детето не може да посещава градина близо до дома му, може да отиде в такава, близо до работата на родителя.

Към този момент предучилищното образование е задължително за деца на 5-годишна възраст. Преди две седмици Правителството прие план по Стратегия за намаляване на децата, отпадащи от училище, който предвижда децата да влизат в системата задължително от 4-годишна възраст. Това може да доведе до задълбочаване на проблема с местата – свободни за 4-годишни за тази есен са само 366.

Срокът за записване е 25 май, а второто класиране ще бъде обявено на 26 май. „За да наваксаме 25% от всички нови групи, в детските заведения, които ще се строят тази година, ще са яслени“, обясни зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов.

С над 15 000 са се увеличили местата в детските градини и ясли в столицата от 2006 г. досега. В момента 48 400 деца посещават ясла или градина, уточни Чобанов и подчерта, че между 80 и 100 души на ден се преселват да живеят в столицата.

Източник: dariknews.bg, monitor.bg