Ученици Училища

500 паралелки за първи клас в столичните общински школа

500 паралелки за прием в първи клас ще бъдат разкрити в столичните общински училища. В тях ще бъдат обхванати между 11 000 и 12 000 първолаци в зависимост от броя на децата в класовете. Това обясни пред „Монитор” шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева.

Стандартно в една паралелка в първи клас има по 22 хлапета. Това означава, че при 500 ще имат места за 11 000 деца. Училищните директори обаче имат възможност да увеличат броя на малчуганите в един клас до 24. „В наредбата за финансиране се дава възможност на ниво училище при определяне на броя на учениците в начален етап той да бъде увеличен с до 3-ма, ако тя е единствена. Ако има повече от една паралелка в училището, броят на децата в тях може да се увеличи с до две”, обясни Кастрева. Ако тази мярка се предприеме от всички директори, то в общинските училища в София ще има места за 12 000 първокласници. В школата само с една паралелка пък може да има до 25 хлапета. Кастрева допълни, че образователният министър също има право да увеличи броя на децата в един клас. „В особени случаи може и над тези стойности, но с разрешение на министъра”, каза шефката на инспектората в София.

От интернет страниците на няколко столични училища става ясно, че част от тях са увеличили броя на децата в една паралелка.  В 125-то СУ „Боян Пенев” ще има 6 първи клас с по 24 деца, в 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов” пък са 4 със същия брой хлапета. В 51-во СУ „ Елисавета Багряна” ще има 4 паралелки за 104 ученици или по 26 във всяка. Първо СУ „Пенчо Славейков” пък няма да увеличава броя и ще има по 22 деца и в четирите паралелки.

В София първокласници ще се приемат и в две държавни училища. В 134 СУ „Димчо Дебелянов“и Национално средно общообразователно училище „София” ще има места за още 200 деца. 100 първолаци ще могат да бъдат приети и в Национален учебен комплекс по култура (Италианският лицей), който е към Министерство на културата. „Това означа, че ще имат над 300 места в държавните училища”, посочи Кастрева. Тя допълни, че около 1000 пък ще бъдат децата, които ще стартират първи клас, в частните учебни заведения.

Родителите на кандидат-първолаци могат да подават заявления в избраното от тях училище от 1-ви април (вторник) до 21-ви май (четвъртък). Тази година те няма да ходят до школото, тъй като кандидатстването ще бъде онлайн. На сайта на всяко училище ще бъдат публикувани заявленията и редът и начинът за приемането им онлайн – с електронна система на училището или на електронна поща. Заявлението, попълнено от родителя и изпратено на електронната поща на школото или друга електронна система, ще бъде въведено във входящия дневник на училището. Родителят на имейл ще получи вх. номер на документа. „Подаването на заявления онлайн ще бъде облекчение за родителите. Някои училища вече имат и традиции в този начин на работа, в все повече има електронни системи.”, каза шефката на столичния инспекторат.

Първо класиране ясно в Деня на детето

В 17 ч. на 1-ви юни родителите ще разберат от сайта на школото дали малчуганът е приет в избраното от тях школо. Там трябва да бъдат качени списъци с входящите номера на класираните хлапета. Родителите на приетите деца трябва да ги запишат от 2-ри юни до 17 ч. на 5-ти. На 8-ми в 18 ч. пък се обявяват и незаетите местата за второ класиране. Заявленията за участие в него се подават от 9-ти юни до 12.00 ч на 15-ти юни. В план-графика е отбелязано, че заради външното оценяване за седми клас, на 9-ти и 11-ти документи за второ класиране ще се приемат след приключването на изпитите. В 18. 00 ч. на 15-ти пък става ясно и кои са приетите ученици. Техните родители имат три да ги запишат – 16,ти, 17-и и 18-ти (до 17.00 ч.) На 18-ти в 18 ч. училищата обявяват колко са свободните места за трето класиране. За тях заявления се подават заявления до 12 ч. на 22-ри юни. Класираните се обявяват същия ден в 18. 00 ч. Записването на кандидат-първолаците, приетите на трето класиране, пък е на 23-ти и 24-ти юни до 17 00ч. В 18.00 ч. се обявяват свободните места след трето класиране. Те могат да се попълнят от 25-ти юни до 14-ти септември.

Без промяна в критериите

Водещ принцип продължава да бъде уседналостта (дали постоянният или настоящият адрес на хлапетата попада в прилежащия район на избраното училище.) С най-голям шанс да бъдат приети на първо класиране са децата, живели в района на посоченото от тях школото през последните 3 години, както и тези чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са възпитананици на образователната институция. Те попадат в първа група. Във втора са тези с непроменян между 1 и 3 години адрес. Хлапетата, чийто адрес е сменян в рамките на по-малко от година пък се нареждат в трета група. В последната четвърта група пък са децата, чийто постоянен или настоящ адрес е извън прилежащия район на училището, в което подават заявление

Източник: monitor.bg