Мнения

50 хърватски училища са свързани с Office 365

30 начални училища и20 гимназии в Хърватска с повече от 25хил. ученици използват Wi-Fi в класните стаи благодарение на успешен проект, финансиран от Microsoft-Хърватска и поддържан отCARNet и Министерството на науката, образованието и спорта.

Министерството на науката, образованието и спорта и Хърватската академична и изследователска мрежа (CARNet) проведоха стартиращо събитие и отпразнуване в Техникума Ruđer Bošković в Загреб, за да отбележат успешно завършения проект за внедряването наWi-Fiв50 хърватски училища.

Директорите на училищата, включени в проекта, присъстваха на събитието, както и представители на образователни агенции, Министерството на науката, образованието и спорта,CARNet, посланикът на САЩ в Хърватска, Microsoft Хърватска, медиите, учители и други гости.

По време на събитието Самир Бенкмаклуф, директор по решенията за свързаност на Microsoft, подчерта, че трябва да приветстваме дигиталната трансформация, която се случва в училищата и в публичния сектор около света. Този проект ще осигури свързан опит за над 25хил. ученици и 1500 учители, осигурявайки им достъп до света на познанията и както каза Александър Толедо Леите, глобален директор на Microsoft Connectivity, по този начин ние предоставяме силата на облака на хората и организации на места с недостатъчно обслужване чрез надеждна и достъпна свързаност.

Проектът е изцяло финансиран от Microsoft Хърватска и се провежда в сътрудничество сCARNet и Министерството на науката, образованието и спорта като част от фокуса наMicrosoft върху образованието и технологиите и текущата инициатива да се даде на учениците и учителите възможността да използват модерни технологии в ежедневния учебен план и да помогне на младите поколения да станат конкурентноспособни на пазара на труда. В допълнение към бързия достъп до Интернет, училищата получават високо ниво на сигурност и контрол на свързването към системата, тъй като учениците са свързани само чрез тяхната AII@edu самоличност, чрез която те автоматично получават достъп до училищната система и до инструментите на Microsoft Office 365.

По време на събитието Иван Видакович, мениджър на Microsoftза страната за Хърватска и Босна и Херцеговина, каза: „Интернет днес се счита за едно от фундаменталните права, и този проект също е ясна индикация за начина, по който ще изглежда бъдещето на съвременната образователна система. Свързаността е необходимост за всеки, тъй както Интернет вече е променил начина, по който ние общуваме, учим, работим или се забавляваме.Чрез фокусиране върху технологията и свързаността в образованието Microsoft помага и дава възможност на учащите да овладеят дигитални умения и компетенции, които ще се изискват за предстоящата четвърта индустриална революция“.

„В днешно време почти не можем да си представим живот без Интернет. Наред със съвременния начин на живот и развитието на дигиталната технология, ние трябва да се фокусираме върху развитието на образователната система и създаването на дигитално компетентни и компютърно грамотни ученици. Внедряването наWi-Fi в50 начални и средни училища из цяла Хърватска дава възможност забърз и надежден достъп до Интернет за учениците и учителите, както и достъп до широка гама от информация и нови познания”, каза директорът на CARNet Звонимир Станич и добави, че достъпът доWi-Fi също улеснява ежедневната работа за директорите и административния персонал.

Проектът за Wi-Fi свързаност е един от многото образователни проекти, провеждани отMicrosoft Хърватска. Един от най-значимите проекти в Хърватска е свободното използване на Office 365 Education, услугата включваOffice Online (Word, PowerPoint, ExcelиOneNote), 1TB съхранение в OneDrive, Yammer и сайтове в SharePoint, предоставени на начални училища и гимназии, както и на висши образователни институции.  В допълнение, учителите и учениците имат право да изтеглят и инсталират пълните приложения наOffice на до 5 персонални компютъра или Macбезплатно.

Проектът дава правото на повече от 800хил.ученици и преподаватели, а използването на този софтуер, изисквано от повечето работодатели, е без съмнение страхотна социална придобивка. Безплатното използване наOffice 365 е неделима част от Споразумението за трансформиране на образованието(ETA), което Microsoft подписа с Министерството на науката, образованието и спорта, с което дава възможност за превъзходство и иновации, като същевременно се развиват умения, необходими за работните позиции на 21-ви век.

Повече за Office365 вижте тук

 

Източник: Microsoft