Ученици

50% от книгите, които 18-годишните избират са класика

В навечерието на 24 май вестник „24 часа“ представи резултатите от класацията си – 18 любими книги на 18-годишните. „Хари Потър“, вечният Малък принц и класиката „Граф Монте Кристо“ са първите три любими книги на младежите. Сред заглавията в класацията попада и „Време разделно“ на Антон Дончев, но на седмо място. Преди него са Джон Грийн с неговата книга „Вината в нашите звезди“ и „Робинзон Крузо“. Любопитно е че скандалната книга „50 нюанса сиво“ също попада в класацията любими книги, под 11 позиция, изпреварвайки например „Мечо Пух“. Младите хора, които присъстваха на представянето обаче възразиха, че не това са книгите които те четат.

В класацията любими български автори пък учениците са поставили на първите три позиции – Антон Дончев, Захари Карабашлиев и Людмила Филипова. Следват ги Георги Господинов и Николай Хайтов.

Четат ли обаче младите хора? Самите те признават, че четенето днес не е на мода. „Някои смятат, че младежта чете тези книги, четат Джон Грийн, четат Сюзън Колинс, защото са популярни, трябва да се замислим защо са станали популярни“, заяви ученичката от 9 клас Александра пред БНТ.

Като има дървета, винаги ще се намери кой да ги запали, казва Антон Дончев и именно заради това според него не бива да губим надежда за бъдещото поколение. „Има влияние на носещи се във въздуха моди и те са тези, които подреждат книгите“, категоричен в Георги Лозанов.

Класацията на вестник 24 часа е базирана на анкета сред 1000 ученика между 17 и 19 годишна възраст .

Източник: news.bnt.bg