Ученици

5 българчета на състезанието „Математика и проектиране” в Москва

Проект за електронно CV, нов математически алгоритъм и проект за енергийна ефективност спечелиха челните три места в Третия национален преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране”. Финалният кръг се проведе на 25 март 2010 г. в зала „Иван Попов“ в Дома на техниката „Джон Атанасов“, Ямбол. Наградите са връчени на 26 март на официална церемония в същата зала.

 

Проектът „Е-портфолио” спечели първа награда в категорията за учители, която е въведена миналата година. Проектът е на преподавателя Георги Гочев от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”, Димитровград.

 

Първа награда в математическата дисциплина спечели алгоритъмът озаглавен „Разходка в дърветата”, разработен от Йоан Делчев, Любослав Панчев (златен медалист от Международната олимпиада по математика) и Явор Папазов от Софийската математическа гимназия.

 

Първа награда в категорията за енергетици спечели проектът „Тригенерация”, разработен от братята близнаци Бойко и Борислав Георгиеви, ученици в Професионалната техническа гимназия „Джон Атанасов”, Кюстендил.

 

Петимата ученици, победители в състезанието ще участват в Международното математическо състезание „Математика и проектиране”, което за трета поредна година ще се проведе в Москва. На останалите финалисти ще бъде дадена възможност за летен стаж в Професионалната академия на Овергаз.

 

Форумът е организиран от Овергаз, съвместно с фондация „Млада България” и Института по математика и информатика на Българската академия на науките и в партньорство с Министерството на образованието, младежта и науката.