Мнения

480 лв еднократно взимат стажанти по програма “Студентски практики“

Еднократна стипендия в размер на 480 лв да получат ученици и студенти за стаж, предвижда програма на образователното министерство. Общата сума по програмата е 90 млн. лв. По нея младежите трябва да придобият опит и след дипломирането си да си намерят работа по специалността.

В схемата „Студентски практики“ са се включили 50 висши училища в България, съобщава „Монитор“.

В края на 2014 г. в нея ще могат да участват близо 63 000 висшисти. Те могат да кандидатстват по електронен път, създавайки свой профил и публикувайки в него документите си.

Към настоящия момент върви регистрацията на работодатели, които от есента ще обявяват свободни позиции за студентски практики. Регистрирани досега са над 500 фирми, както и институти на БАН и общински администрации.

Те трябва да приемат стажантите за не по-малко от 240 работни часа.

Възнаграждение е предвидено и за академични наставници и ментори на младежите. Преди два месеца Министерството на труда и социалната политика, синдикатите и бизнесът подписаха споразумение за първата работа на младежите.

Целта на инициативата е до четири месеца след завършване на вуз те да се пласират на трудовия пазар успешно, пише още всекидневникът.