Институции

45 000 студенти преминаха стаж с европари Копирано от standartnews.com

45 453 студенти са преминали през проекта „Студентски практики“, който се изпълнява с европари по оперативната програма за наука и образование.

Това прави около една четвърт от всички студенти в България. Желание за участие са заявили 85 хиляди млади хора, но поради финансовите ограничения на проекта са успели да се включат по-малка част. Общият му бюджет е 35,8 милиона лева.

На 20 % от завършилите стажа си е предложена работа и голяма част от тях са приели предложението. Най-много студенти са карали стаж с професионалното направление „Икономика“ – 16,9 %, следвани от „Педагогика“ , „Право“, „Администрация и управление“, „Здравни грижи“, „Медицина“. Като процент от общия брой студенти, обучаващи се в дадено направление обаче най-много са медиците.

Половината бъдещи лекари са се възползвали от възможността да подобрят знанията си като участват в проекта. Сред организациите, които са обучили най-много студенти и практиканти, е Българска академия на науките, която е обучила над 2600 души. Следва УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, както и УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен. Куриозното е, че на четвърто място се нарежда детска градина номер 8 в Благоевград като през нея са преминали общо 415 стажанти. За участие в проекта са били регистрирани малко над 6000 работодатели и обучаващи организации. Студентите трябва да изкарат 240 часа практика като за това получават стипендия в размер на общо 480 лева.

Менторите им във фирмите взимат по 113 лева на обучен студент, а академичните наставници в университетите и БАН получават по 60 лева за общо 240 часа. Проектът по оперативната програма приключва, но той ще бъде продължен с комбинирано финансиране, обясни зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Освен това министерството предвижда по оперативната програма нов проект, насочен към учители и преподаватели, които ще се обучават на най-новото в своите специалности, за да могат да преподават адекватно най-новите знания на учениците и студентите си.

Източник: standartnews.com