Ученици

400 000 безплатни таблета отиват за бедните деца?

Правителството обмисля варианти учениците от социално слабите семейства да получат безплатно от държавата таблети или смартфони, за да не изостават в развитието и образоването си спрямо своите връстниците, които разполагат с такива. Почти 634 000 са по документи хлапетата у нас, чиито семейства получават детски помощи, уточниха пред „Монитор“ от Агенцията за социално подпомагане. Всяка година пък на училище за първи път тръгват около 40 000 такива първолаци, което означава, че общата бройка на учениците с право на добавка надхвърля 400 000.

С идеята вече е запознат и финансовият министър Владислав Горанов. Ако бъде взето решение за покупката на 400 000 устройства с необходимия за образователното развитие на децата достъп до интернет, при минимална цена от около 100 лв. за бройка, то от хазната ще трябва да бъдат заделени около 40 млн. лв. Естествено, при толкова мащабна поръчка и съответната отстъпка от цената общата сума може да намалее драстично.

В сряда премиерът Бойко Борисов припомни за отпуснатите наскоро средства за училищна инфраструктура от европейските фондове. „Истинските резултати са след една година, когато училищата ще бъдат ремонтирани. Сега трябва максимално бързо да се помисли за иновациите в училище. Самата програма, самият начин на обучение. Вече всяко дете има телефон, всяко има „Фейсбук“ или е в мрежата. Това значи в училищата да отговорим на това предизвикателство. Възложил съм на Владислав Горанов за всяко дете или за тези, които нямат, за социално слабите, да им се вземат съответните айпади или други. Работят по тази тема. Това е предизвикателството. И медиите се променихте – преди излъчвахте от студиа, а сега през телефоните предавате. Това е светът. Ние трябва да отговорим и да учим децата да не ни се смеят. Да, трябва да четат книги – да го запазим, но в същото време да им дадем такава квалификация. Вече работа с компютър не е плюс в CV-то, а необходимост”, каза Борисов пред журналистите в резиденция „Евксиноград“ във Варна, където в сряда се проведе заседанието на МС.

Образователният министър Красимир Вълчев обясни от своя страна пред „Монитор“, че все още няма яснота кога могат да бъдат закупени устройства като таблети или смартфони за социално слабите деца и точно колко средства ще са необходими. Това обаче била една от всичките 6-7 стъпки, свързани с дигитализацията на образователния процес. Предстояло да се направи анализ колко училища разполагат с Wi-fi и как учениците могат да имат достъп до интернет в класните стаи. Планирало се също и да се изгради обща дигитална платформа с образователни материали, която да бъде нещо като електронно хранилище. Вълчев припомни, че вече има и електронни учебници, които не са просто PDF еквивалент на книжките, а са интерактивни.

След тези стъпки щяло да се помисли и за персоналните крайни устройства, които трябва да имат всички деца, така че да се осигури равен достъп до образование. Те можели да бъдат например смарфорни или таблети. Вълчев обясни, че осигуряването на устройствата можело най-напред да обхване само определени класове.

Източник: monitor.bg