Ученици

36 отбора ще премерят сили в Академия за иновации 2024

На 31 май и 1 юни в зала “Черни връх” на хотел Хилтън ще се проведе двудневното събитие с участието на ученици и студенти от цяла България. Набирането на ранни предприемачески идеи на студенти за надпреварата с елементи на хакатон продължава почти до края на май.

Участие в конкурсната част на Академия за иновации могат да вземат всички български студенти, с непрекъснати права за обучение, от наши и чужди университети, които имат интересна идея за стартиращ бизнес или проект за въвеждане на иновация и сформиран екип. Сред идеите за 2024 година вече има проекти за роботизирани крайници, органичен тор за устойчиво земеделие, езикова школа с изкуствен интелект, приложение за придвижване на хора с увреждания в градска среда, машина за декомпозиране на соларни панели и др.

В първия ден от хакатона, на 31-и май, до лекционната част на събитието имат безплатен достъп студенти и ученици от цялата страна. Най-добрият проект през 2024 г. ще бъде определен от 20 представители на академично и бизнес жури и впоследствие ще получи финансиране за реализацията си. Поощрителни награди ще спечелят и проектите, отличени на второ и трето място в конкурса. След предварителна оценка от менторите най-добрите проекти на начинаещите предприемачи ще бъдат допуснати до финала на конкурса на 31 май и 1 юни.

В първия ден в откриването на програмата ще вземат участие Йорданка Чобанова, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Теодор Радонов, Ръководител на Представителството на Европейска инвестиционна банка в България, д-р Леона Асланова, Изпълнителен директор на Иновейшън Стартър.
Лекции ще изнесат международни гости като Орен Симанян, инвеститор, предприемач, Основател на Colosseum Sport, Петя Рашева, съосновател на Stanford Club of Bulgaria, Мария Минерикова, директор „Бизнес развитие“ във Fetch.ai, лаборатория за иновации, базирана в Кеймбридж. Водеща на събитието е Ива Дойчинова, радио журналист.

Академията се организира от Агенция Иновейшън Стартър в публично-частното иновационно образователно партньорство между 16 български университета, Съвета на ректорите в България, Представителството на Европейската комисия в България, Представителството на Европейска инвестиционна банка и. 

Източник: Иновейшън Стартър