Мнения

35% от участвалите в анкетата “Чета защото…“ го правят за удоволствие

На финална среща от Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката, заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева обяви резултатите от анкетата „Чета, защото…“ 35% от участниците посочват, че четат за удоволствие.

„Всъщност удоволствието има много измерения. Надявам се, че тези 35 процента от близо четирите хиляди гласували, наистина ще се пренесат през това удоволствие, „заразявайки“ и хората около себе си“, каза г-жа Кастрева. Пред събралите се деца, учители, образователни експерти, писатели, представители на културни и научни организации тя даде повече детайли по анкетата:

„На следващо място – с 19% се нарежда отговорът „Чета, защото искам да знам повече“. Наистина книгата е мъдрост и знание. Това се потвърждава и от резултатите от отговора „Защото това изисква моята работа/училище“ и „Защото искам да разбера повече за хората и света“. Това са отговорите, нареждащи се на трето място с 11% от гласовете. „Чета, защото чрез четенето се пренасям в други епохи“ – това е отговорът на 9% от участниците в анкетата. На следващо място с 8% е отговорът: „Защото по този начин си почивам“.  Със 7% е отговорът, който гласи: „Така удовлетворявам своето любопитство“. Всъщност много трудно е да разграничим отделните отговори, защото любопитството отново е знание, а за да задоволим любопитството си означава и да си доставиш удоволствие“, коментира резултатите заместник-министърът.