Училища

330 000 ученици обхванати от “Училищен плод“ тази година

Броят на децата, обхванати от схемата „Училищен плод“ в сравнение с миналата година е нараснал кажи-речи двойно – с 84%, става ясно от информация на страницата на Държавен Фонд „Земеделие“. В сравнение с миналата учебна година, когато от нея се възползваха 179 126 деца, през тази те са 329 752.

В тазгодишната кампания са регистрирани 418 бенефициентa, които кандидатстват за 2 239 учебни заведения. Най-голям е делът на учебните заведения, които кандидатстват самостоятелно – 60% от всички, следвани от общините – 35% от заявителите, a 5% са търговски дружества.

Броят на учебните заведения, заявени за участие през 2012/2013 учебна година, е 1 383, а регистрираните бенефициенти са – 405.

Причина за засиления интерес към схемата е успешното й прилагане през последните три години и благоприятните промени, настъпили оттогава в националното законодателство.

С новата наредба за прилагане на „Училищен плод“ бе намалена административната тежест и в обхвата на целевата група бяха включени децата от първа и втора група в детските градини.

По схемата децата получават широка гама от плодове и зеленчуци – ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици и моркови.