Ученици

326 ученици извън гимназиите в София след второ класиране

326 ученици не успяха да се класират за столичните гимназии след второто класиране след седми клас, което излезе вчера. Техните шансове обаче остават, тъй като предстои трето подреждане, успокояват от регионалния инспекторат.

Конкуренцията за т.нар. елитни гимназии в София обаче продължава да е голяма, тъй като след второто класиране баловете са паднали почти незабележимо в сравнение с първото.

Класацията по бал сред първите пет най-предпочитани училища се запази като единствено Втора английска гимназия изпревари Испанската.

В момента 13 паралелки в столицата са заплашени от закриване, отбелязват от Инспектората – те са предимно по изкуствата и в училищата в по-крайни квартали.

На 10 юли ще стане ясно колко свободни места ще останат за трето класиране. Тогава обаче учениците трябва да изтеглят документите си и да рискуват да кандидатстват само за свободните места.

„Тези 326 деца, които са останали извън класирането на този етап много внимателно да се запознаят със свободните места, родители да напишат достатъчно голям брой желания за своите деца в училищата – гнезда – това е важно, те пропускат, че това вече се случва в училищата – гнезда“, посъветва пред БНТ останалите извън класирането Ваня Кастрева – началник на Регионалния инспекторат.