Учители

30 хиляди учители с петиция срещу МОН

Близо 30 хиляди учители се надигнаха срещу МОН, чийто проект за наредба ги кара да обикалят домовете на така наречените „ученици в риск“, за да ги върнат в училище.

След като за първи път учителката Мария Николова призова колегите си да въстанат, групите на педагозите и класните ръководители, които имат общо 28 хиляди членове, изготвиха петиция, която ще бъде изпратена до МОН. Под нея са се подписали още над 3000 души.

Наредбата изисква учителите да обикалят домовете на ученици в риск като два пъти седмично го правят заедно с полицаи, за да върнат учениците в училище. В над 10 ясно аргументирани точки авторите на петицията обясняват защо това не може да се случи. Една от причините е, че според наредбата не е ясно дефинирано какво означава „ученик в риск от отпадане“, което затруднява решението им кои ученици да бъдат посетени. Посочено е също, че работното място на учителя е училището, а не домовете на децата, както и че обикалянето по техните домове е извънреден труд, който не е посочено кой ще заплати.

Друга причина наредбата да падне в съда, според преподавателите е, че по конституция домът е свещен и неприкосновен и родителите не са длъжни да им отворят вратата, както и да го направят пред придружаващите ги полицаи, освен ако не носят заповед за обиск. Те настояват наредбата да бъде оттеглена, а текста си са публикували на сайт peticiq.com, където всеки гражданин, учител и родител може да положи подписа си.

Междувременно в социалните мрежи директорът на 119-то училище също публикува свое становище, в което се съгласи, че наредбата създава прекалено голямо напрежение сред учителите. Той даде предложение във всяко училище да има специално отпуснат бюджет за педагогически специалист, който да се занимава именно с контактите с родителите, за да не губят учителите време за извънреден труд. Стаматов предлага също този специалист да държи тясна връзка със социалния работник и кварталния полицай.

Източник: standartnews.com