Мнения

3 студентки представят страната ни на световните финали ImagineCup

Евгения Милчева споделя, че “Най-добрият начин да надникнеш в бъдещето е да го начертаеш сам, казва Алан Кей. Благодарение на състезанието Imagine Cup, организирано от Майкрософт, ние сме готови да погледнем напред, защото идеите ни биха могли да решат едни от най-сериозните проблеми на човечеството.”

 

Проектът на отбора Ithink от Техническия университет в София е интерактивно приложение за опазване на здравето на пътниците § приложение за борба с детските болести и опазване здравето на майките чрез предоставяне на информация и съвети за най-често срещаните заплахи.


 
Отбор Ithink


Второ място спечели отбор BlackSeaSharp от Софийския университет „Св. Климент Охридски” с проект за социална мрежа от ново поколение, която насърчава активностите в полза на обществеността, като всеки потребител се награждава за своя принос.

 

Трето място е за отбор Cosmos от Техническия университет в София, който разработва интерактивно приложение, което помага на бременните жени да се информират за развитието на своето бебе във всеки етап от своята бременност .

 

Миналата година за пръв път България имаше и съдия в международното жури на световните финали – Мартин Кулов, Microsoft Most Valuable Professional (MVP), който ще представлява България като част от журито и тази година. Oт края на април Мартин вече е Microsoft Regional Director.

 

Регионалните директори са 130 независими разработчици и архитекти в 50 страни. Тяхната основна цел е да информират потребителските общества за технологиите на Майкрософт и да дадат обратна връзка от разработчиците към Майкрософт. “За мен е голяма чест да бъда един от Регионалните директори на Майкрософт. Участието в тази програма ще ми даде възможност да участвам във възможно най-близката комуникация с Майкрософт като независим експерт. Това със сигурност ще помогне и подобри работата на потребителските групи и разработчици в България.”

 

Регионалните директори не са служители на Майкрософт, те са доказани ИТ експерти, които работят за развитието на обществото на разработчиците и ИТ специалистите. Повече информация за програмата може да намерите на сайта – http://www.theregion.com.

 

Imagine Cup се организира от Майкрософт и се провежда за осма поредна година, като в него участват студенти от цял свят.

 

Целта му е да насърчава младите хора да използват въображението и креативността си за създаването на технологични иновации, които могат да променят света. Тази година състезанието ще се проведе под мотото „Представете си свят, в който технологиите помагат за решаване на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството днес.” Състезанието има пет категории, като тази година за пръв път България има състезатели във всички категории: Вградени системи, Разработка на игри, Дигитални медии, ИТ предизвикателство. Всички отбори и индивидуални състезатели успешно преминаха първи кръг и се класираха за втори.