Учители

27 преподаватели бяха отличени с приза „Учител на годината“

Общо 74 учители се бориха за тазгодишните награди „Учител на годината“. Отличия бяха връчени на 27 преподаватели в 10 направления. В церемонията участваха министърът на образованието Красимир Вълчев и кметът на София, и бивш просветен министър Йорданка Фандъкова. Наградите са организирани от Синдиката на българските учители, които бяха категорични, че добрият преподавател трябва да има немалко качества.

Столичният градоначалник подчерта важността на учителския труд в развитието на децата и обогатяването на тяхната култура, но и на ролята на местната власт в изграждането на добра среда за образование.

Един от призовете грабна Росица Ненчева. Тя е преподавател от 13 години на ученици от първи клас. Макар и малки, децата й помагат да разработи няколко проекта, свързани с дигиталното образование. Именно те я водят към номинацията за най-млад учител.

Междувременно, четирима директори на български училища бяха отличени с наградата на Министерството на образованието и науката „Св. Иван Рилски“, която традиционно се връчва на 11 май в Рилския манастир. Носителите тази година са директорът на земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“ в Сандански Емил Терзийски, на СУ „Панайот Волов“ в Шумен Ема Радушева, на НУ „Иван Вазов“ във Враца Таня Георгиева и на НУ „Васил Левски“ в Белоградчик Светла Табакова.

Това са хора, които работят отговорно от години. От директорите зависи нивото на образованието и желанието на учениците да учат и да постигат високи резултити, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която връчи наградите. Заедно с иконата на „Св. Иван Рилски“ отличените получиха и по 1000 лева.

Наградените директори са с дългогодишен управленски опит, включват иновативни практики и технологии в обучението, работят по проекти. Те имат принос не само за успехите на своите ученици и училища, но и за развитието на българското образование.

Източник: tvevropa.com, МОН