Ученици

27 деветокласници ще се обучават по професия „Електротехник“

27 деветокласници от столичната Професионална гимназия по механоелектротехника „Н. Й. Вапцаров“ ще започнат обучение чрез работа по професия „Електротехник“, специалност „Електрообзавеждане на производството“ по проект „ДОМИНО“.

Официален старт на учебната им година беше даден от президента на България Росен Плевнелиев, посланикът на Швейцария Н. Пр. Денис Кнобел, заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов и представители на бизнеса.

През следващите четири години учениците ще се обучават в реална работна среда в някоя от шестте фирми партньори по проекта – Нестле, ЧЕЗ, Фесто, Алфалифт, ЛЕМ и Райхле и Де-Масари.

В девети клас децата ще имат теоретични занятия в училище, а в десети ще ходят по един ден в седмицата в някоя от фирмите с опознавателна цел. Всеки месец през тази и следващата учебна година децата ще получават по 50 лева стипендия, като парите са осигурени по проекта „ДОМИНО“. В XI клас, с позволението на техните родители, учениците ще могат да подпишат трудов договор с избраната от тях партньорска компания и в 2 дни от седмицата ще се обучават в реална работна среда. В останалите три дни ще посещават часове в училището си, като ще учат предимно общообразователни предмети. В XII клас вече ще работят по 3 дни, а ще ходят на училище в другите два. Възнаграждението за положения от учениците труд в последните две години от гимназиалния етап ще бъде в размер на 90% от минималната работна заплата в страната.

Източник: МОН