Учители

27-годишна e министър на образованието на Швеция

Родената през 1987 г. Айда Хаджиалич e един от министрите на образованието на Швеция. Тя е най-младият специалист, заемал някога пост от този ранг в скандинавската държава.

По-любопитен обаче е фактът, че Айда е била назначена на поста и за да послужи за модел на младите активни мюсюлмани в Швеция.

Хаджиалич е родена в Босна, но бяга от бушуващата там война заедно с родителите си, когато е на пет години. Завършила е право в университета в Лунд. Последните пет години е на висока позиция в общинската управа на град Халмщад. Не е омъжена, но има приятел.

Нужно е да се направи и още едно уточнение. В Швеция има министерство на образованието и развитието, което се ръководи от трима с ранг на министър. Айда Хаджиалич отговаря за средното образование в страната, както и за Инициативата за образование за възрастни.

Иначе министърът на образованието, Густав Фридолин не е кой знае колко по-възрастен от младата си колега. Той е с едва четири години по-голям от нея. Третият министър е Хелене Хелмарк Кнутсон, която държи ресора Висше образование и развитие.