Ученици

266 отпадат от матурата заради двойка за годината

266 зрелостници не са допуснати да се явят на матурата по български език и литература днес, тъй като имат двойка за годината.

За тях остава варианта да я поправят и да се включат във втората сесия на държавните зрелостни изпити в края на лятото.

Така от подалите заявление 4928 ученици от 70 училища допуснатите до изпита днес в Пловдивска област са 4662. Те вече са получили служебните си бележки, в които пише в коя сграда ще държат изпита. Трябва да се явят на посоченото място с бележката и личната си карта. Зрелостниците са разпределени в 47 учебни заведения в Пловдивско.

Общо 1168 квестори ще следят да няма преписване и подсказване. Разпределението е по двама в стая, отделно има дежурни в коридорите.

Тази година за първи път квесторите остават в своите училища, в предишните кампании те се разбъркваха, както и зрелостниците. Този подход е преосмислен по настояване на гилдията, за да могат директорите да работят със своите екипи и организацията да е по-ефективна.

Във всички помещения, където ще се провежда матурата, и където ще се подготвят материалите, е осигурено видеонаблюдение. Достъп до кадрите от стаите има и Регионалното управление по образование, и МОН.

На държавния зрелостен изпит се пише с химикал с черен цвят.

На 23 май предстои втората задължителна матура, която обаче е по предмет по избор. Да се явят на нея са допуснати 3828 дванайсетокласници от Пловдивска област. Най-много – 1523, са избрали английски език, следват биология и философски цикъл.

До трета матура по желание са допуснати 78 младежи.

Източник: marica.bg