Ученици

264 първокласници… зад решетки

Общо 264-ма са първокласниците тази година в 13-те български затвора, информира „Труд“. Те са само част от общо над 1700-те осъдени за различни прегрешения, които посещават класните затворнически стаи в различни класове.

Затворникът от Централния софийски затвор Трайчо Танев се хвали, че е завършил с отличие първи клас миналата година. По-щастлив обаче е, че дъщеря му е в четвърти клас, а двамата му близнаци също знаят абуката.

Трайчо, който е съден за грабежи се записал, защото бил напълно неграмотен. Много е строг към децата си на тема образование.

„Да не съм чул тук за вас, че имате отсъствия от час! Защото знам от себе си какво е да речеш да си напишеш молба за работа, да не можеш и да мигаш на парцали… Или да почне филм по телевизията, а ти да гледаш само картинките…“, обяснява 30-годишният затворник, цитиран от изданието.

Като цяло ситуацията в затворите е тежка. От всичките 9650 души, които си изтърпяват наказанията си в 12-те затвора и 1 поправителен дом у нас, 3270 не могат да пишат и да четат.

Много от затворниците влизат в клас за да излязат от тесните килии, други за да се възползват от намаление на присъдата. Не са малко тези, които се отказват или са отстранявани. Има разбира се и такива, които повтарят.

Трайчо Танев обаче е от другите. Прилежен, старателен и с отличен успех. Сам обяснява, че буквите са му отворили очите, а с тях е успял да види и повярва в Бог. Усилията му са възнаградени с по-дълго свиждане, а това е невероятна мотивация за него и съучениците му, пише още всекидневникът.