Училища

25 деца от бедни семейства учат в единственото у нас училище на дарения

25 деца от бедни семейства учат в единственото у нас училище, което се издържа от дарения. Ентусиастите търсят таланти сред децата в риск, като се опитват да им осигурят образование и шанс.

Идеята за училище за деца без възможности, но с талант хрумва на Анимари и Златко още през 2003 година. Докато обикаляли с актьорската си трупа по домове за деца, лишени от родителски грижи, открили, че много от тях имат таланти, но не и шанс да ги развият. Днес социално слабите деца са ученици в частно училище, което действа вече четвърта година, но без такси.

За четирите години, в които училището съществува, вложените средства са над 1 милион лева. Парите идват от проекти и дарители, които разбирали за каузата един от друг. Повечето – чужденци или българи, работещи навън.

Засега училището е начално. Има амбиция от септември да бъде основно. 25 деца, чиито родители не могат да се грижат за тях, тази година ще завършат училище и ще знаят не само таблицата за умножение, но и че понякога животът дава втори шанс. Дори за семейство, макар и не биологично. 

Източник: nova.bg