Институции Ученици

24 000 младежи се включиха в седмицата на програмирането у нас

24 000 ученици и студенти се включиха в седмицата на програмирането у нас. Децата от столичното първо училище демонстрираха днес своите умения пред еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел.

Програмирането не е само код. Може да бъде и забавно. Особено ако има замесен робот.

„Роботът трябва да изпълнява нещата, които е въвел човекът, който ще работи на програмата днес“, споделя Калоян Велчев – ученик в 1 СУ ,,Пенчо Славейков“, София. Интересът им към програмирането у децата се зародил у дома и се развива в клас.

„Помолих мама да ми даде два-три развалени компютъра и аз успях да направя един работещ“, добавя Алекс Федеричи – ученик в 1 СУ ,,Пенчо Славейков“.Европа ще подкрепя младите за придобиване на дигитални умения като Еврокомисията ще плати стажа на 6 000 студенти. В седмицата на програмирането се разбива и митът, че то е предимно за момчета.

„Имаме много силен процент – 46 % участие на момичетата. Нека и тях ги окуражим в новите технологии, за да може наистина цифровизацията да бъде включващ процес, а не изключващ“, казва Мария Габриел – еврокомисар по цифровата икономика и общество.

На държавно ниво също предстоят промени. „Дейностите по интереси от следващата година трябва да бъдат насочвани приоритетно към такива дисциплини, свързани с наука, технологии и математика“, каза Деница Сачева – заместник-министър на образованието и науката.Министерството ще препоръча поне 40 % от дейностите да бъдат насочени към тези дисциплини.

Източник: news.bnt.bg