22 европейски държави нанесоха удар срещу разпространяването на детска порнография

22 европейски държави нанесоха удар срещу разпространяването на детска порнография

Под пряката координация на Европол полицейските служби на 22 европейски държави, сред които и България, нанесоха сериозен удар срещу онлайн мрежите за споделяне на материали, изобразяващи сексуална злоупотреба с деца, информира Националният център за безопасен интернет в сайта си.

По случая има 269 заподозрени, 112 вече са арестувани. “Операция Икарус” беше насочена срещу разпространението на видеоматериали, съдържащи крайни форми на сексуално насилие срещу деца, включително блудство и изнасилване на бебета. В процеса на разследването са разкрити и нови мрежи за разпространение, непознати за властите до момента.

Това е поредният успех на Европол в борбата с детската порнография в Интернет. Според Роб Уайнрайт, директор на организацията, Интернет създава условия за бързо и лесно разпространение на такива материали, като в същото време осигурява анонимност на нарушителите. Справянето с тези престъпления изисква последователни действия от страна на съдебната система, полицията и не на последно място – на гражданското общество.

Сесилия Малстрьом, Комисар по вътрешните работи в ЕК, напомни, че зад създаването на всяка порнографска снимка или видео материал се крият множество престъпления срещу деца – реално физическо и сексуално насилие, което е упражнено над детето, заснемане на самия материал, разпространението и достъпването му от страна на потребителите. Глобалният характер на киберпрестъпленията изисква трансгранични мерки за противодействие. Степента на техническа сложност на разследванията също е непосилна за една полицейска служба. Например в Дания са иззети 29 терабайта данни, което съответства на 9 000 часа висококачествен видео материал, които трябва да бъде анализиран от криминолози.

Успехите на Европол от последните години потвърждават ползата от техническата експертиза и координационния механизъм, които организацията може да предложи на националните служби, се посочва в официално съобщение на организацията.

Коментари във Facebook