Институции

22 европейски държави нанесоха удар срещу разпространяването на детска порнография

Под пряката координация на Европол полицейските служби на 22 европейски държави, сред които и България, нанесоха сериозен удар срещу онлайн мрежите за споделяне на материали, изобразяващи сексуална злоупотреба с деца, информира Националният център за безопасен интернет в сайта си.

По случая има 269 заподозрени, 112 вече са арестувани. „Операция Икарус“ беше насочена срещу разпространението на видеоматериали, съдържащи крайни форми на сексуално насилие срещу деца, включително блудство и изнасилване на бебета. В процеса на разследването са разкрити и нови мрежи за разпространение, непознати за властите до момента.

Това е поредният успех на Европол в борбата с детската порнография в Интернет. Според Роб Уайнрайт, директор на организацията, Интернет създава условия за бързо и лесно разпространение на такива материали, като в същото време осигурява анонимност на нарушителите. Справянето с тези престъпления изисква последователни действия от страна на съдебната система, полицията и не на последно място – на гражданското общество.

Сесилия Малстрьом, Комисар по вътрешните работи в ЕК, напомни, че зад създаването на всяка порнографска снимка или видео материал се крият множество престъпления срещу деца – реално физическо и сексуално насилие, което е упражнено над детето, заснемане на самия материал, разпространението и достъпването му от страна на потребителите. Глобалният характер на киберпрестъпленията изисква трансгранични мерки за противодействие. Степента на техническа сложност на разследванията също е непосилна за една полицейска служба. Например в Дания са иззети 29 терабайта данни, което съответства на 9 000 часа висококачествен видео материал, които трябва да бъде анализиран от криминолози.

Успехите на Европол от последните години потвърждават ползата от техническата експертиза и координационния механизъм, които организацията може да предложи на националните служби, се посочва в официално съобщение на организацията.