Ученици

215 деца остават извън гимназията

215 седмокласници ще трябва да изчакат четвърто класиране, за да бъдат приети в гимназия.

Въпреки че на третия етап от прима имаше 1672 свободни места, а подалите заявление бяха 948 ученици, отново има деца от столицата, които не са влезли в желаната от тях паралелка.

Началникът на Регионалният инспекторат в София-град д-р Ваня Кастрева обясни, че основната причина поради която седмокласниците не са приети в гимназия е, че те не са подредили желанията си, съобразявайки се с минималния бал, който има дадена специалност. Според нея не може дете, което има бал не повече от 200-250 точки, да кандидатства в паралелка, в която минималният бал е около 400 точки.

„Желаещите да се класират на тези места обаче са били доста повече и именно лошата подредба на желанията е причина за толкова високия брой некласирани деца“, заяви Кастрева. Тя даде пример с Немската езикова гимназия, за която за третия етап имаше само 1 свободно място, а за него са кандидатствали деца, които са с бал 200, докато минималният бал на второ класиране е бил 452 точки.

Както Teacher.bg вече писа, на второ класиране в елитните столични гимназии учениците се бореха средно за между 1 и 8 места. Освен е немската, едно свободно място имаше и 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес” и 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“.

Две деца имаха възможността да кандидатстват в Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София. Още 4 кандидат-гимназисти можеха да запълнят свободните бройки в СМГ „Паисий Хилендарски“. Първа английска езикова гимназия пък свободните места бяха пет. Там е била и най-голямата борба за класиране на седмокласниците.

От всички 948, подали заявление, са класирани общо 733 кандидат-гимназисти.  Те имат срок от утре (27 юли) до 30 юли да подадат необходимите документи, с които да се запишат в гимназията, в която са приети.

Неприетите ученици пък трябва да изчакат 4-то класиране, като обявяването на записалите се ученици и броят на незаетите места след третия етап на класиране ще бъде обявен на 2 август. Попълването на незаетите места след третия етап на класиране ще бъде отново спрямо бала, който имат децата, обясни Ваня Кастрева.

Източник: monitor.bg