Ученици

210 деца бежанци тръгват на училище в столицата

До 210 деца, чакащи за статут на бежанци, ще тръгнат на училище в София на 15 септември, става ясно от обществена поръчка на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Тя е обявила, че търси фирма, която да превозва безплатно учениците от софийските центрове за настаняване до няколко столични учебни заведения.

Децата от центъра в „Овча купел“ ще учат в 66-о училище „Филип Станиславов“, а тези от „Военна рампа“ – в 59-о основно училище „Васил Левски“, 74-то училище „Гоце Делчев, 54-то училище „Св. Иван Рилски“ и гимназията по облекло „Княгиня Мария Луиза“. От центъра във „Враждебна“ децата ще се превозват до 85-о СОУ „Отец Паисий“ и 124-то основно училище „Васил Левски“. За превоза до училищата са предвидени 70 хил. лв. без ДДС.

В документацията към поръчката е описано, че учениците до седми клас трябва да бъдат превозвани 170 дни, а тези до дванадесети клас – 180 дни. От всеки от трите центъра – „Овча купел“, „Военна рампа“ и „Враждебна“ – се предвижда да има по максимум 34 деца до седми клас и 36 – до дванадесети клас, тоест общо до 210. Не е ясно дали ДАБ ще успее да сключи договори за транспорт до началото на учебната година. Поръчката е обявена на 25 август.

Това ще бъде поредният опит децата на идващите у нас мигранти да бъдат интегрирани. Традиционно чужденците използват България само за да влязат на територията на ЕС и да получат някакъв статут, а след това бързо поемат към Западна Европа. Част от семействата обаче остават и дори записват децата си в училище. В началото на 2017 г. в българските училища бяха записани общо 119 деца бежанци.

„Сега“ се свърза с две столични училища, в които ще учат афганистанчета. В гимназията по облекло в IХ клас е записано момиче, което говори отлично български език и е завършило VIII клас в София с успех над 5. Неговите родители са физици и то е отлично интегрирано.

От регионалния инспекторат все още не са разпределили колко ученици чужденци ще учат в 59-о основно училище, казаха от там. Миналата година там са учили 14 деца от Афганистан, като само едно е било непридружено и е останало само 2-3 дни. От тях тази година остават само 4 – всички останали са заминали. Те са били от предучилищната група до VIII клас.

Децата не са знаели български и след часовете с тях са работили учителите филолози. Помагали и социалните работници и преводачите на агенцията. На края на годината афганистанчетата са завършили успешно, като разбирали и говорели езика. Някои се оказали отлични математици, проблеми имали само по разказвателните предмети заради по-бедния си речников запас. Две от осмокласничките, които посещавали училището забрадени, в края на годината взели участие в училищния концерт, като свалили забрадките и облекли български народни носии. Момичетата и сега продължавали да се обличат съвременно.

Няма официална статистика колко деца бежанци има в момента в България, тъй като заради нелегалното отпътуване към Западна Европа броят им се мени непрекъснато. На страницата на агенцията за бежанците има статистика, че от 1 януари до 31 юли 272 непридружени деца са подали молби за статут у нас. Общият брой на потърсилите закрила за същия период е 2319 души. Няма информация колко от тях все още са тук, но едва ли са много – през последните месеци бежанските лагери са полупразни. По данни на ДАБ 553 деца са получили статут през първите 7 месеца т.г. Те обаче би трябвало да са напуснали бежанските общежития и за тях няма информация дали са останали у нас, ще ходят ли на училище и къде.

Източник: segabg.com