Мнения

21 млн. лв от Бюджета за образование са за интернет и компютри

В Бюджета за образование за следващата година има заложени 21 млн. лева за Интернет и компютри в българските училища. Това обяви днес в Божурище министърът на образованието проф. Анелия Клисарова.

С тези пари училищата ще могат да закупуват и образователен софтуер какъвто е иновативната програма „Джъмпидо“. Продуктът е българска разработка и помага на децата се учат да смятат чрез игра. Училището в Божурище е едно от учебните заведения, за които цената на програмата не е разход, а инвестиция в бъдещето.

„Не ме навиваха много в интерес на истината. Качеството на образованието не струва 1000 лева, то струва много повече и това децата да се чувстват добре в класната стая струва много повече“, подчерта Мая Карамфилова, директор на училище „Летец Христо Топракчиев“, Божурище, пред камерите на БНТ.

„Джъмпидо“ е образователен софтуер, при който чрез движение на тялото, децата участват в обучението чрез игра. Игрите са математически, най-често се събират или изваждат числа.

Днес с движение на ръцете си децата от втори клас упражняваха единиците и десетиците, а ритайки въображаема топка и вкарвайки голове в компютърната врата, всъщност познаваха кое число е изписано на екрана.

Заедно с малчуганите, участие в играта взе и образователния министър. Близо 60 училища в страната вече използват „Джъмпидо“.

„Знаете, че в Закона за средното образование ще бъде обърнато внимание вече на електронните учебници, на дневниците, бележниците, трябва да вървим с новите технологии, няма как“, изтъкна проф. Анелия Клисарова.