Ученици

2017 г. се посвещава на детската литература

2017 г. Националният център за книгата към НДК посвещава на детската литература. Според директора на Центъра, Михаела Петрова от 2-3 години добрата новина е, че книжарниците у нас са пълни. Книжарниците все повече стават място, където има хора, които отиват не само, за да си купят книга.

Когато говорим за среда, истината е, че хората, които ценят като цяло интелигентната атмосфера, предпочитат да има книги в интерирора. Обикновено на тези места имат и детски секции, обособени като кътове.  

Годината на детската книга стартира с дискусия, която събра издатели, автори и илюстратори на книги за деца в литературен клуб „Перото“. В нашата „Радиоприемница“ Михаела Петрова очерта и най-важните изводи от нея. Най-същественият проблем за дестката литература е, че в момента пазарът е единственият регулатор. Там няма и критика, тоест няма друг медиатор към родители и учители.

Всъщност големите издателства, с малко изключения, се въздържат да издават детска литература. Защото продуктът е доста скъп. И в голяма част от случаите няма възвръщаемост. Но има много хора, които искат да издават. На пазара на българските книги се получи един феномен при детската литература, тъй като има нова вълна от много качествени автори и илюстратори, издаването на съвременна детска литература на 80 процента е самиздат.

Това ограничава тиража, начина на разпространение, зависим си от търговеца, от книжарницата, която с големите отстъпки понякога не е най-добрият начин да си продадеш книгата, защото загубата тогава ще е пълна.

Дискусииите за бъдещето на съвременната българска детска книга ще продължат през цялата година, всяка трета събота от 16 ч. в литературен клуб „Перото“.

Източник: Радио София