Ученици

200 ученици от Варна тръгват на “околосветско пътешествие“

Повече от 200 деца от СОУ „П.К. Яворов“ във Варна се впускат в своеобразно околосветско пътешествие, „въоръжени“ с крачкомери, които ще определят изминатото от тях пеша дневно разстояние, пише сайтът ВарнаУтре.

Те ще броят крачки в продължение на 50 дни. Всеки ден броят на крачките, направени от всеки един от участниците в програмата, ще се нанасят в специална компютърна програма. Така децата ще могат да направят виртуално пътешествие до различни дестинации.

Пътешествието започва от кв. „Владислав Варненчик“, а отправната точка е Ниагарския водопад като се преминава се през САЩ, Еквадор, Венецуела, Южна Африка, Мадагаскар, Уганда, Египет, Италия, Великобритания, Индия, Бангладеш, Непал, Китай, Япония, Австралия, Нова Зеландия и Антарктида.

СОУ „П.К. Яворов“ е включено  в програмата „Глобално предизвикателство за деца“. Посещавайки забележителности в тези страни, учениците научават географски и исторически факти, разглеждат фотоси, усъвършенстват езикови знания и дигитални умения. Увличат се да се движат все повече и повече, за да отидат по-далеч, привикват към по-активен начин на живот.

Световното предизвикателство за деца е здравна програма, насочена срещу обездвижването и наднорменото тегло сред подрастващите. Основното й мото е „Накарай света да се движи!“. Целевата група са 8-12 годишни деца.

България се нарежда на второ място след Обединено Кралство Великобритания в Европа по активност, тъй като 108 класа от 84 български училища са одобрени за участие в Световно предизвикателство за деца 2012 се казва още във ВарнаУтре.

Финалът на виртуалното пешеходно пътешествие ще бъде поставен на 7 ноември. Тогава ще стане ясно и общото разстояние, изминато то децата и известните места по света, които са „посетили“ в рамките на програмата.