Ученици

20 на сто от българските деца не са обхванати в училище

20 на сто от децата в България не са обхванати от образователната система. 21 хиляди ученици са отпаднали от училище само през миналата учебна година. Тези тревожни данни съобщи на кръгла маса във В. Търново зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Във форума на тема “Пълният обхват в училище: какво ни е необходимо, за да го постигнем?” се включиха още виципрезидентът Илияна Йотова, зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, посланикът на Кралство Нидерландия Том ван Оорсхот, кметът на Община В. Търново Даниел Панов, представители на управленията по образование в страната, експерти, директори на училища и детски градини.

На 15 юни предстои да се организира голяма кръгла маса в София с участието на всички институции – министерства, Държавната агенция за закрила на детето, със специалното участие на Националното сдружение на общините в Република България, съобщи Сачева. “От нея очакваме да намерим мерките, които можем да внедрим от старта на тази учебна година и тя да положи началото за написването на двугодишния план за стратегията за отпадане от образователната система. Трябва да се работи целево, таргетирано по райони и проблеми”, обобщи зам.-министърът.

Тя посочи, че причините за отпадането на децата от училище са свързани както с бедността, така и с проблемите на самата образователна система. “От нея отпадат и деца, които имат потенциал и които чувстват образователната система тясна за техните нужди. Трябва да си дадем сметка, че в момента в образователната система се учат деца, родени след 2000 г. Те са не просто друго поколение, това са деца от друго хилядолетие. Те имат различни желания, виждания, имат нужда от нови, иновативни методи и похвати, за да достига до тях учебното съдържание. Те имат нужда от качествени знания и умения. Ще работим активно в сътрудничество между социалната и образователната система, за да постигнем резултати”, каза Сачева.

Източник: dnesbg.com