Институции Ученици

2 г. гратисен период за задължително обхващане на 4-годишните

Вероятно ще има около 2 г. гратисен период за задължителното обхващане на 4-годишните в детските градини, каза зам.-министър Таня Михайлова във вторник в Пловдив.

Тя участва в конференция в Пловдивския университет във връзка с изследване на професионалното прегаряне на учителите и механизми за намаляването му.

Както Teacher.bg писа, задължителното включване на 4-годишните в предучилищното образование е разписано в разпоредбата за Държавния бюджет, за да се осигури нужното финансиране. Следващата стъпка ще е промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, според който в момента задължително ходят в детска градина децата на 5 и 6 г. Нека изчакаме документите да станат факт, направи уговорка Таня Михайлова, споменавайки намеренията за гратисния период, който тепърва ще бъде подложен на обсъждане.

Необходимостта от него е най-вече, за да се даде време на общините да осигурят места в детските градини и за всички 4-годишни. Най-вероятно това ще касае основно етномахали и селища с деца от уязвимите групи, при които е най-голям проблемът с обхващането и задържането.

Запитана дали предвиденото финансиране ще покрива таксите в детските градини, както от тях бяха освободени родителите на подлежащите на задължително обучение подготваци, Таня Михайлова отвърна, че са направени такива разчети. Има се предвид и какъв е към момента капацитетът на учебните заведения за най-малките.

„При всички случаи децата да бъдат в детската градина от 4-годишни е сериозната инвестиция в тях самите. Всеки от нас е наясно и последните изследвания го показват – колкото по-рано се тръгне на градина, толкова по-добри резултати имат  децата после в своето развитие. Това е навременна, необходима мярка и с изключително ясна визия за ползата на самото дете”, каза Михайлова.

Новото положение ще повиши ангажиментите на учителите от детските градини към механизма за обхват, по който различни институции работят за привличане на деца, които не посещават занятия. От тази година детските градини в Пловдив вече имат акаунти в общата междуинституционална платформа, за да е осигурен пряк достъп и да могат също да работят по казуса на всяко дете. Занапред обаче те ще  трябва да издирват и обикалят по адресите не само необхванати подготвачета, а и 4-годишните, което ще им натежи допълнително.

В Пловдив към момента са обхванати 75% от 4-годишните. По думите на началника на Регионалното образование Иванка Киркова екипите в детските градини вече вършат много работа по обхвата, но все още не се работи достатъчно ефективно с електронната платформа и има много деца, които са привлечени, но това не е отразено в системата.

Източник: marica.bg