Институции

19 родни университета вдигат таксите

19 университета вдигат годишните такси през следващата учебна година, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Проектът за постановлението е качен на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Софийският университет „Климент Охридски“ повишава годишните такси в 9 факултета от общо 16. Скокът ще важи само за новоприети студенти и няма да засяга курсистите, които вече следват в Алма матер, пише „Монитор“.

От 380 лв. на 420 лв. скача таксата в редовна форма за специалност „Публична администрация“. Минимално увеличение от 10 лв. пък ще има за новоприетите студенти в редовна форма на обучение в Историческия факултет – от 590 лв. на 600 лв. Почти троен обаче е скокът в таксата за задочното следване по „Туризъм“ – от 150 лв. до 420 лв.

Наред с поскъпванията, обаче се предвижда и намаляване на таксата за обучение на студенти редовно обучение, приети в специалност „Математика“ на Факултета по математика и информатика от 800 лева на 640 лева. Първокурсниците, приети с максимален бал в специалностите „Математика“ и „Статистика“ пък ще бъдат освободени от такса за първата година на обучение. Техническият университет увеличава таксите с 50 лв. – от 650 до 700 лв. Без промяна остават тарифите в УНСС.

Източник: monitor.bg