Училища

19 млн. лева ще бъдат инвестирани в нови детски градини и ясли

„Деветнайсет милиона лева ще бъдат инвестирани в около 15 нови обекта“.

Това каза заместник-кметът на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ Тодор Чобанов на брифинг за журналисти в Правец. Тодор Чобанов уточни, че една част от обектите се очаква да бъдат завършени и пуснати в експлоатация през календарната 2019 г.

Това са детски градини с яслени групи в цяла София. Той посочи само някои от тях, които са особено очаквани. Това детски градини с яслени групи в кварталите „Овча купел“, „Горна баня“, район „Витоша“, „Манастирски ливади“. Това са места, в които през последната година има концентрация на младо население с деца, обясни той. „Ние сме длъжни да изграждаме нови обекти, така че да осигурим услугата за всички желаещи“, изтъкна Чобанов. Заместник-кметът на София добави, че съществените проблеми в последните години са в местата за децата, които са в яслената възраст. В градинска възраст броят на местата и през тази година е бил приблизително равен на броя на децата, които са кандидатствали да постъпят. По думите му чакащи има, защото родителите предпочитат едни детски градини за сметка на други. „Същественият проблем е в яслената възраст – там имаме между 4 000 и 6 000 места дефицит“, посочи Чобанов. Затова акцентът през 2019 г. ще бъде върху изграждането на нови детски градини и ясли, изтъкна той.

Това са обекти, които съчетават градинската с яслената възраст. Големи усилия ще бъдат направени и в сферата на средното образование, отбеляза Тодор Чобанов. През 2019 г. ще се работи по 11 обекта. Това са различни училища на София.

Той обясни, че се изграждат нови 6 спортни съоръжения в училищната и образователна инфраструктура. Това са салони в различни училища, които до момента нямат подходящи спортни съоръжения. Чобанов даде като пример Френската гимназия, в която няма подходящ физкултурен салон и през тази година ще се работи за неговото изграждане. Същото е било положението и в Първа английска езикова гимназия. „Както разширения се осъществяват, така и изцяло нов спортен комплекс.

Така че образованието си остава водещ приоритет на политиката на Столична община“, съобщи заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ в Столична община Тодор Чобанов.

Източник: novini.bg