Ученици Училища

180 състезатели се очакват на международен турнир по информатика в Шумен

Над 180 състезатели от осем държави са подали заявки за участие в десетото юбилейно издание на Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“, който ще се състои в Шумен от 21 до 25 ноември.

Това съобщи на пресконференция Бисерка Йовчева, която е председател на организационния комитет на турнира и ръководител на местната школа по математика и информатика „А и Б“, предаде БТА.

Заявки са подадени и от участници от Русия, Полша и Румъния, които заедно с България и Китай са сред петте световни сили в областта на състезателната информатика.

На турнира ще се представят едни от най-добрите информатици в света, с изключение на представителите на азиатската държава. Останалите чуждестранни състезатели и отбори, заявили участие до момента, са от Молдова, Сърбия, Швейцария и Армения, като представители на последните две държави ще участват за първи път на състезанието в Шумен.

Един от ръководителите на швейцарския отбор е възпитаник на шуменската школа по математика и информатика, отбеляза Йовчева. По думите ѝ турнирът в Шумен се е утвърдил през годините като един от най-престижните в света и е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи – младежка ( за ученици до 15,5 години) и старша ( за ученици в гимназиална степен в средните училища). Другите състезания по информатика са предназначени или за малки, или за големи ученици, уточни Йовчева.

„Новото в тазгодишното издание на турнира, по идея на молдовските участници, е уъркшоп, свързан с методиката на обучение на деца с върхови постижения в информатиката“, който ще се състои в Шуменския университет, допълни Йовчева.

Състезателните дни ще са два – 23 и 24 ноември. Паралелно с международния турнир, в един състезателен ден ще се проведе и Националният есенен турнир по информатика, чието първо издание се е състояло в Шумен през 2001 г. В него се очаква да се включат още около 250 деца и ученици. През дните на състезанията в областния град се очакват около 600 информатици и гости от страната и чужбина, каза още Йовчева.

За обезпечаването на състезателната част на турнирите, които ще се състоят в Шуменския университет, вече са осигурени 230 компютъра. Официалното им закриване и церемонията по награждаването ще е на 24 ноември, от 19.30 часа, в залата „Венета Вичева“. Бюджетът на турнирите по информатика в Шумен е в размер на около 25 000 лева. Традиционно провеждането им се обезпечава със средства от спонсори. През тази година общинската администрация в града осигурява 7 000 лева от общия бюджет, а заедно с университета в Шумен – и логистична подкрепа за провеждането им, бе съобщено на пресконференцията.