Институции

180 баби и дядовци станаха абсолвенти

Десетки студенти от третата възраст завършиха първата учебна година в единствения по рода си у нас университет за любители на знанието над 55 години. “Национален български университет – трета възраст” е уникално за страната ни учебно заведение. То е учредено през 2016 г. като неправителствена организация в обществена полза, но подобно на всички ВУЗ-ове си има ректорски съвет и зам.-ректори по учебната част, научно-изследователската дейност и международното сътрудничество.

В Академичния съвет влизат 18 хабилитирани лица в различни сфери на знанието. Мисията, която всички те си поставят, е подпомагане на активността, физическото и психическото здраве и социалното включване на хората на възраст 55+.

“Общо 180 човека са посещавали различните курсове и 17-те публични лекции през академичната 2016-2017 година в “НБУ – Трета възраст”, разказа пред “Труд” ректорът акад. д-р Ганчо Попов. Близо 200 души присъстваха на тържествената церемония за закриване на учебна година, която се проведе през седмицата в залата на БЧК, похвали се той. Първи удостоверения получиха завършилите най-посещавания курс – по информационни технологии.

За да отговорят на големия интерес, от ръководството на университета се опитват да организират компютърни зали в пенсионерските клубове във София. Водят се разговори с няколко министерства за осигуряването на излезли от употреба компютърни конфигурации. Първи положителен отговор са дали от МРРБ. “Проблемът, който срещаме е, че в клубовете са прекалено пасивни – чакат някой друг да им свърши работата, а иначе имат желание – оплаква се д-р Ганчо Попов – Компютрите са приготвени, но от пенсионерските клубове не искат да си ги вземат”.

За да се раздвижат нещата, от “Трета възраст” ще търсят съдействието на Столична община и районните кметове в София.

Успоредно с това в университета се готвят за новата учебна година, която започва на 5 октомври. “Преди това ще направим едно социологическо проучване, за да установим какви теми вълнуват възрастните хора и съобразно това ще организираме занятията”, разкри ректорът. Университетът има амбиция да създаде и собствен Съвет на мъдреците, които ще събере хора със знания и опит, за да подпомагат работата на парламента и държавните институции. “Има много такива хора и в науката и в бизнеса, които са готови да споделят своя богат ресурс”, увери акад. Попов.

Университетът има филиал в Пловдив, а в процес на откриване е и такъв във Варна. Всичко е на доброволна основа – и лекторите, и залите. Курсовете също са безплатни, засега. “Имаме академици, водещи професори, всички те подкрепят идеята”, похвали се ректорът.

В същото време, учебното заведение изпитва трудности в привличането на подкрепа от страна на бизнеса и държавата, за да може да продължи мисията си да обучава безплатно своите студенти. “Те нямат пари за образование, защото пенсиите ни са два пъти по-ниски от тези в Албания и от Македония, където лекарствата са безплатни. Гърция, която има 320 милиарда евро дългове, дава 500 евро и 13-та пенсия”, възмущава се акад. Ганчо Попов. “Писахме на работодателските организации, на МОН, никой не се обади да даде един лев, а в България има 2,2 млн. възрастни пенсионери”, посочи той. В същото време в Китай има над 4000 подобни учебни заведения, а в по-близката до нас Полша те са над 100.

За да получат възможност да черпят ноу-хау от сродни организации по света, от “Трета възраст” са подали документи за членство в световната организация на университетите за възрастни хора. Амбицията им е в близко бъдеще да организират конференция за обмяна на опит с участници от съседните страни.

Източник: trud.bg