Учители

18 правила за поведението на “перфектния“ учител в миналото

Времената се менят, а с тях и изискванията да си учител, както и задълженията на всеки педагог на работното място. По темата пише блогът „В час“ в поредния си любопитен текст.

18 правила за поведението на “перфектния“ учител в миналото
(Оригинална статия)
Автор: Габриела Миланова

Вчера, докато преглеждах любимите си блогове за образование и технологии, случайно ми попадна една статия, която ми се видя много интересна. Става въпрос за един документ, който ни връща в далечната 1872-ра година и описва правилата, които учителите в Америка е трябвало да следват.

Въпреки, че темата на блога ми гледа по-скоро към бъдещето, за мен е много изненадващо през колко много метаморфози е преминала учителската професия във времето. Искаше ми се да разполагам с подобен документ и относно българските учители, но не успях да открия подобен. Ако някой от вас знае къде да търси, ще се радвам да сподели!

 
Ето ги и правилата:
 1. Всеки ден учителят трябва да напълни лампите и да изчисти комините.
 2. Всеки учител трябва да донася по една кофа с вода и по една кофа с въглища за уроците си през деня.
 3. Внимателно подготвяйте писалките си. Писците трябва да бъдат издялани според индивидуалния вкус на учениците.
 4. Мъжете учители имат право на една почивна вечер през седмицата с цел ухажване. Ако посещават църква редовно, имат право на две свободни вечери.
 5. След прекараните задължителни  десет часа в училището, учителят има право да чете Библията или други подходящи книги.
 6. Жените учители, които се омъжат по непристоен начин, ще бъдат освободени от длъжност.
 7. Всеки учител трябва да отделя от заплатата си значителна сума, с която да покрива разходите си през годините на икономически запад, за да не представлява тежест на обществото.
 8. Всеки учител, който пуши, употребява алкохол в каквато и да е форма, посещава басейни или публични мероприятия , или се бръсне при бръснар, трябва да представи подобаваща причина, за да защити своето достойнство, намерения, почтеност и честност.
 9. Учителят, който извършва дейността си честно и без нарушения в продължение на пет години, има право на повишение на заплатата в размер от 20 цента на седмица, ако решението е одобрено от управата.  
Първоизточникът на документа не е установен, но статията е била препечатвана във всевъзможни вестници и книги, датиращи най-рано през 1930-та. Можете да прочетете повече за ”правилата,” както и оригиналната статия тук.
 
През 1915-та се появява друг подобен списък с правила, засягащ учителите:
 1. Трябва да си бъдете вкъщи между часовете 20:00 и 6:00 освен ако не посещавате училищно мероприятие.
 2. Нямате право да посещавате и да се заседявате безцелно в сладкарниците в центъра на града.
 3. Нямате право да пътувате извън града, освен ако не сте получили одобрението на началника си.
 4. Нямате право да пушите.
 5. Нямате право, при никакви обстоятелства, да боядисвате косата си.
 6. Нямате право да се обличате в светли цветове.
 7. Нямате право да се возите в автомобил или файтон с друг мъж, освен с брат си или баща си.
 8. Трябва да носите поне по две фусти.
 9. Роклите ви не бива да бъдат по къси от два инча над глезена.
От една страна е смешно, от друга, странно, че толкова много хора все пак са правили тези жертви в името на професията си. Колкото и безумно да звучат някои от „правилата,” все пак учителите изглежда са били обект на снизхождение, заплащането им е било ниско, а трудът, изискван в замяна тежък и продължителен – факти, които не са съвсем чужди на днешния учител. Въпреки че днес правилата за поведението на учителите не са толкова строги, все пак такива съществуват, писани или неписани.

Какви правила са ви поставили или сами сте си изградили за поведението си като учител в обществото или в час?